Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.foto-klik.si/
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.cyberstudio.si
>

Druga fotodelavnica poročne fotografije / reportaža

Avtor:Matjaž Intihar
29.09.2009 09:13

Vsak hobi fotograf je slej kot preje postavljen pod vprašanje kolegic, kolegov, sorodnikov in znancev; bi ti prišel fotografirat najino poroko?

In v hobi fotografu je toliko fotografske žilice, da le redko reče ne. Vendar se kaj hitro vsak fotograf zaveda, da fotografiranje pomembnih dogodkov ni enostavno opravilo. Fotografije so namenjene spominu izrednega življenskega dogodka, ki mora biti zabeležen na povsem svoj način, predvsem pa na fotografiji predstavljati vso njegovo čarobnost in veselje v vseh trenutkih. In prav v teh trenutkih ni nikogar, ki bi pomagal fotografu, ampak je sam postavljen v hitro se odvijajoče dogodke, v katerih pa mora s svojo kamero ujeti 1000 in 1 trenutek. In če samo tistega enega, za nekoga zelo pomembnega ne ujame?

Da je sedaj manj strahu kako in kaj fotografirati, je e-Fotografija organizirala že drugo delavnico poročne fotografije.

Pri jutranjem teoretičnem delu smo spoznali priprave fotografa na začetek neke življenske zgodbe. Kaj se dogovoriti pred fotografiranjem, priprava fotoopreme, vrsta fotoopreme, dodatki in obvezni pregled stanja baterij, pomnilnih medijev, lokacije poroke (če je še en poznamo), kdaj začeti, kateri so tisti glavni trenutki, ki jih ne smete izpustiti, kako in kaj fotografirati pred glavnim dejanjem, v poročni dvorani in cerkvi "izjemno pomembni so detajli, prstani, poročni šopek - kako postaviti mladoporočenca in ostale svate, kakšen čas uporabiti pri metanju riža, kako obdelati in razviti oz. postaviti fotoknjigo, zakaj pri nekaterih porokah dobimo v roke opran riž in še mnogo zanimivih ter poučnih zgodb iz dolgoletne prakse" vseh stvari v reportaži enostavno ni mogoče zajeti, saj je bilo predavanje preobsežno.

Še pred tem smo zvedeli, kako se oglaševati, da je izjemno pomembna zgodba, ki jo predstavljamo in pravočasno trženje sebe kot fotografa. Vse večje in dražje poroke imajo izbranega fotografa že pol leta in več pred poroko.

Praktični del smo opravili na lokaciji Arboretum Volčji potok, kjer sta nas že čakala modela (naša mladoporočenca) in frizer, vizažistka. Na naši prvi poročni delavnici svetlobni pogoji niso bili na naši strani. Bilo je sončno, brez oblaka in imeli smo veliko težav pri fotografiranju na prostem. Tokrat smo imeli zaradi nizke oblačnosti zelo mehko difuzno svetlobo z malo izrazitimi barvami. A ravno to je tisto, kar se potrebuje na tečajih. Kar se da težke pogoje za fotografiranje, saj lahko le tako dejansko na licu mesta predstavimo vse probleme, ki nas lahko spremljajo na poroki.

Predvsem pa se kot fotograf ne sprašujte, ali fotodelavnica poročne fotografije bo? Kajti zaradi možnosti dežja še ni odpadla nobena poroka. Le lokacije se lahko spremenijo in fotograf mora biti na vse možnosti pripravljen.

Tretjo fotografsko poročno delavnico bomo izvedli 18. oktobra. (Prijave)

Po nekaj več kot treh urah fotografiranja smo spoznali, da fotografiranje porok zagotovo ni lahkotno opravilo, temveč, da je potrebno imeti kar nekaj kilometrine, tako pri poznavanju naše foto kamere, poznavanju reportažne in tudi modne fotografije. Ne smemo pa pozabiti še na znanje obdelave fotografij in konec koncev smo mi tisti, ki moramo za foto album ali foto knjigo izbrati prave fotografije in vse to zaključiti v neko smiselno celoto.

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com