Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
 http://www.cyberstudio.si/
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

Domači servis in fotokamera / Kako fotografirati

Avtor:Matjaž Intihar
15.10.2012 09:52

Veste kako gre. Enostavno je razstaviti, težje je sestaviti nazaj. Želimo počistiti mizo, tla pod njo. Vedno nam delajo težave razne inštalacije. Če je to računalnik, modem, mreža, imamo za odklopiti kar nekaj kablov, da lahko vso opremo odstranimo. Tu so še razni napajalniki za zunanje diske, modem, skener...
Ne malokrat se je zgodilo, da smo ob ponovni inštalaciji namesto 12V v disk namestili 14V napajalnik, itd.
Ste že želeli premakniti vaš HiFi ali digitalni TV? Dobro veste, koliko kablov je zadaj, koliko jih morate odklopiti in kasneje, to je tisto pravo vprašanje, priklopiti nazaj.
Torej! Še predno razstavite, fotografirajte! Če je treba si kabel in konektor označite. Tako boste po fotografiji še lažje našli pravo napravo, stik.
Nič drugače ni, če ste bolj tehnični tip in popravljate pralni stroj, vrtalno mašino, kosilnico ali menjate del na avtu. Imate garažo z veliko lepo urejenega orodja. Fotografirajte kje je nekemu orodju mesto.
Sami inštalirate elektro ali vodovodne inštalacije, zidate? Fotografirajte, le tako boste vedeli kje potekajo žice, cevi za vodo, kabel za telefon...
Enako je pri hobijih, kot modelarstvu, oblikovanju vrtov, saditev rož, opremljanju stanovanja...
Če si boste zajeli postopek razstavljanja, se bo le redko kdaj še zgodilo, da imate po končanem delu kakšen vijak viška.


Včasih smo ob tehnični napravi dobili tudi skico, z narisanimi posameznimi deli in kje jim je mesto. Domači mojster se je lahko lepo znašel. Oziroma po takem načrtu se še danes da, hitro najti pot do zamenjave dela in pravilne poti sestavljanja nazaj. Danes takih odličnih načrtov ni več. Prepuščeni smo serviserjem.


Ko sem se odločil prenesti računalniško in z njo drugo povezano opremo v drug prostor, sem si na podlagi lastnih izkušenj želel olajšati delo. Ob selitvi opreme sem imel že večkrat težave, kam gre kakšen kontak, predvsem pa z električno napeljavo, napajlaniki. Kolega Veljko Jukič je zapisal članek, kako je ostal brez podatkov na disku, ker je v njega vtaknil napačni napajalnik. Če imate fotografijo, še preden odklopite vse naprave veste, kako jih ponovno vtakniti na želeno mesto. Ob napravi obvezno fotografirajte tudi napajalnik. Če le ta nima enakega imena kot naprava, je še najbolje na njega dati nalepko in na njo napisati ime naprave, ki napaja z elektriko.


Sodobne naprave za zvok imajo neverjetno število vhodov. Če na njo priklopite vse od TV-ja, DVD-ja, zvočnikov, CD predvajalnika, itd., vedite, da porabite veliko časa, da že vse odklopite. Če ne veste kje je bila priklopljena naprava prej, vam bo brez slike sila težko. Preizkušali boste in preizkušali ali naprava deluje, ali je levi in desni kanal pravi...


Lahko fotografirate bolj v detalj...


... ali pa na hitro kar s fotofonom. Za samo informacijo kje kateri kabel mora biti ni nujno, da je ostro, da se vidi povsem vsak detalj v tehnični popolnosti fotografije. Zadostuje že zgolj solidna informacija preko slike.


Domača napeljava. Informacija kam gre določen kabel je povsem zadovoljiva.


Ko se razstavlja napravo je dobro večkrat posneti potek odstranitve določenih delov. Ne "šparajte" posnetkov. Nič ne stanejo!


Če bomo želeli čez nekaj let prekopati zemljo, se bomo preko fotografije spomnili kje poteka cev za vodo.


Električne inštalacije fotografirajte, še preden dodate na steno končni nanos ometa. Tako boste točno vedeli kje poteka napeljava. Predvsem pri novogradnji si naredite dober arhiv napeljav.

Kako fotografirati

- Pri kompaktni kameri za manjše predmete, kontakte, preklopite v makro (bližinski) način fotografiranja.
Na kameri DSLR nastavite na najvišjo ločljivost, saj vas standardni objektivi spustijo blizu samo do 40cm ali celo še dlje. Priporočljiva je uporaba makro predleče za večjo povečavo ali posebnega makro objektiva, ki omogoča bližje ostrenje.

- Pri uporabi bliskavice bodite pozorni, saj hitro pride do prevelikega kontrasta, senc, odbojev, preosvetlitev.

- Namesto bliskavice izkoristite višji ISO (občutljivost) ali še dodatno z lučmi osvetlite motiv.
Fotografirajte! Posnetek vas nič ne stane, lahko pa pove kako ponoviti postopek. Lahko, da je pomemben vsak detajl.

- Ne pozabite, da fotokamera omogoča tudi video zapis. Mogoče bo z njim še lažje videti potek dela.
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com