Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
 http://www.cyberstudio.si/
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

Digitalna kamera in padec na beton

Avtor:Matjaž Intihar
07.09.2003 20:59

 

EOS D60, EF 28 - 135 mm IS in Sky filter. Samo filter je utrpel škodo. Sedaj na njega ne morem nastaviti pokrovčka. Pa me za kamero niti ne čudi, da je zdržala udarec. Ampak objektiv 28 - 135 mm IS je res malo bolj za nežno uporabo ko ga takole po rokah nosiš. Pa se je izkazal kot pravi robustnež. Prvi udarec je bil ravno na prednji del objektiva, ki se že v normalnem stanju močno premika. Čudo vredno Medjugorja ali pa velika sreča. Karkoli že je, tehnika mi bo še dolgo služila.

Samo tehniki v proizvodnji preizkušajo kakšna bližnja srečanja s trdimi predmeti še zdrži digitalna kamera. Pa nam teh podatkov nikoli ne objavijo. Pa pridejo odgovori kar sami od sebe. Canon EOS D60 mi je med tekom na frankfurtskem letališču, ko sem lovil rep letala enostavno padel iz nahrbtnika na trdna tla. Tla so ostala nepoškodovana!

 

Edino vidna praska bližnjega srečanja s trdim betonom. Na srečo kamera in objektiv še vedno delujeta.

 

Kaj pa se zgodi z digitalno tehniko? Bolje rečeno s plastičnim ohišjem in elektroniko ko pade iz več kot enega metra na trdi beton. Še dobro se spomnim kamere Canon A-1 katero je pred mnogimi leti uporabljal Franci Virant. Na prizmi je zaradi padca na tla zevala luknja. Dobesedno je preluknjalo tanek aluminij. Pa je kamera še dolgo bila uporabna. V začetku prihoda digitalnih kamer so med preizkusom pozabili malo kompaktno A50 na strehi avtomobila. Pa jo je naslednji avto lepo povozil in ker je bilo ohišje kovinsko in brez večjih izboklin jo je skupila samo zaslonka ki ščiti objektiv po izklopu.

In kaj pravijo serviserji in praksa?

Nekdo samo grdo pogleda digitalno kamero, pa ta že ne deluje. No malo za šalo. Toda o izgubljenih podatkih na kartici zaradi udarcev je bilo že večkrat zapisano. Zelo hitro se lahko pri cenejših kamerah kjer je elektronika močno sumljivo sestavljena ob udarca tudi prekine kakšen kontakt. Ob močnejših udarcih pa lahko oslepi tudi tipalo. Večkrat se zgodi, da tipalo ali elektronika oslepi samo na eno barvo. Veliko pa je odvisno od sreče. Kako kamera prileti ob trdi predmet in ali je takrat vaš srečni dan. No vsaj jaz sem imel srečnega kar se kamere tiče. Zamudil pa sem letalo, pa je to že druga močno poučna zgodba.

EOS D60 in beton!

Dosedaj še nisem imel izkušenj z metanjem objektivov in kamer na trdno podlago. Jih le kupujem sam in po možnosti tudi šparam. Spomnim pa se ko sem delal še v Delu reporterske legende Marjana Zaplatila. Nikonovi objektivi so leteli tudi dva metra do torbe. No pa tudi novodobni reporterji če so prave klase niso nič manj nežni z opremo. Malo si oglejte objektive od njih. Če se ne boji šefa... Prvo je posneti fotografijo, šele nato se razmišlja kaj bo rekel šef.

In je moj neprofesionalni D60 z neprofesionalnim objektivom EF 28 do 135mm f/3,5 - 5,6 IS letel iz nahrbtnika na trdna tla. Ob teku se je počasi odpirala vodoravna zadrga nahrbtnika in zaslišal sem samo še topi udarec za seboj. Pa je nahrbtnik fotografski, ravno zato ima dva paščka z zaklopko, da se kaj takega ne more pripetiti. No malo nepazljivosti in učna ura je tu. In ker se je močno mudilo na letalo, sem samo pobral kamero iz tal, pokrovček in ostale drobnarije, ki so poletele na vse strani in jih ponovno zbasal v nahrbtnik in gremo v lov za avionom naprej. Pa mi ne bi bilo treba niti teči na letalo saj sem dejansko videl samo še njegov rep. Natančni Nemci pač in šlamparija naše Adrie!

Kamere pa niti pogledati nisem hotel, saj sem imel preveč dela kako do novega poleta do cilja. Šele po opravljenih vseh formalnostih sem le pogledal kamero. VKLOP! Dela. Pogledam skozi iskalo! Lučke svetijo. Hočem ostriti! Ne dela. Šele takrat pogledam objektiv. EF 28 - 135 mm IS ni kakšen profi robustni izdelek. Že ko ga po nakupu vzamete iz škatle lahko opazite da se prvi del rahlo premika levo in desno. Pa pogledam malo bolje in vidim da se je iztaknil obroč ki je pred gumo za nastavitev goriščnice. Malo se potrudim, obroč skoči nazaj in objektiv deluje. Še ostro se mi zdi. Tudi po posnetku na TFT zaslonu nisem opazil nič nenavadnega z ostrino. Vendar bo treba počakati na izdelano fotografijo pri večih goriščnicah in nastavitvah oddaljenosti od motiva. Nato sem opazil še udrt obroč od filtra. Le ta je iz zelo močne kovine, niti ni tako tanek. Kar pomeni, da je kamera najprej padla ravno na obroč filtra. Na samem ohišju pa ni vidnih odrgnin, niti ni plastika počila. Kamera deluje in po srečnem prihodu na Mallorco sem lahko naredil še vedno nekaj primerjalnih fotografij z Olympusovo E-1.

Torej tudi digitalne kamere zdržijo marsikaj. Veliko pa je odvisno od sreče. Štorijo sem zaradi veselega konca z veseljem prodajal tudi na Mallorci. Olympusove tehnike je močno zanimalo kaj se je zgodilo s kamero. Ko pa sem jih vprašal, ali bi tudi katero izmed E-1 preizkusili na podoben način so se samo nasmejali. Ve se, da so v njihovih laboratorijih z E-1 delali še marsikaj drugega. Me prav zanima, kaj vse zdržijo naše refleksne kamere. Sam sem en preizkus že izvedel nevede in nehote kar s svojo opremo. Sem pa že tuširal EOS 1V in vrgel v sneg EOS 1D. No to za sodobne kamere ni nič več nekaj posebnega, saj le te lastnosti že oglašujejo. Za metanje po tleh pa še nisem slišal reklame. Proizvajalci pričakujem vaš odgovor. Že ta mesec bom lahko opravil razgovor z canonovimi strokovnjaki in...

Saj poznate tisto. Dajte nam vašo obtolčeno in izrabljeno opremo v zamenjavo za sodobno tehniko! HA HA

Seveda smejem se njim, ker bi mi podstavili kakšen EOS 10D v zamenjavo. Hvala, še vedno raje uporabljam D60, čeprav obtolčen. Objektiv narejen za anologno kamero pa je že vprašljiv pri uporabi na digitalcu. Čakam nove odgovore tako robustnosti kot novih optičnih rešitev za kamere.

 

Takole pa sem preizkusil EOS 1D. Če obljubljajo vodotesnost dežnih kapelj, potem v sneg z njim. Zdrži ali ne zdrži me ne zanima. Obljuba dela dolg!

 

Ne priporočam, pa vsakemu preizkuševalcu podobnega preizkusa. Kamero in njene vitalne dele je treba poznati. Oziroma pripravljeni morate biti na morebitne težave. Pa ne v smislu hitrega posredovanja. Ampak odprtja vaše denarnice če je potem s kamero kaj narobe. Kateri uvoznik pa si domišlja, da boste kamero preizkusili dobesedno.

 

In nato še pustimo, da se sneg stopi na kameri. Dihta ali ne dihta. To pa naj bo proizvajalčevo vprašanje. Saj obljublja nemogoče. Jaz sem pa le močno firbčen ali tehnika deluje. Pa to še ni nič. Kaj šele bo ko bom preizkusil ali zaklop res zdrži 150.000 posnetkov, itd. Pripravljen sem na svoje izzive. Pa o tem raje po preizkusih, saj drugače ne bom dobil nobene kamere na test.
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com