Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.cyberstudio.si
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.foto-klik.si/
>

Carl Zeiss Makro-Planar T* 2/100 ZF.2 in Planar T* 1,4/50 ZF

20.04.2010 19:44
Stran:

 

Zaključna misel

Komu naj bi bili namenjeni novi Carl Zeiss objektivi? Vsekakor tistim fotografom, ki cenijo vrhunsko optiko ter kvaliteto izdelave. V Makro Planarju se dejansko skrivata dva objektiva v enem, vrhunski portretni objektiv ter izredno oster makro. Kljub temu da je faktor reprodukcije 1:2, pa bodo po njem posegli največ tisti, ki uporabljajo takšne objektive v studiu. Ostrina od roba do roba ter brezhibna nepopačena risba so kot nalašč za fotografiranje izdelkov in table top fotografije. Natančno in nevtralno podajanje barv z enakomernim tonskim razponom pa bo navdušilo tiste, ki jih privlači portretna fotografija. Objektiv smo na hitro primerjali še z Nikonovim makro 105VR objektivom in lahko rečem, da sta glede kvalitete pri makro nastavitvah, kar se tiče ostrine zelo blizu s to razliko, da nudi Nikonov objektiv faktor reprodukcije 1:1, avtomatsko ostrenje ter stabilizator slike za dosti nižjo ceno, vendar mislim, da si kar se tiče pozicioniranja na trgu ta dva objektiva nista konkurenta.

Vsi tisti, ki jim kvaliteta obstoječih AF standardnih 50mm objektivov ne zadošča pa bodo verjetno kljub, dejstvu da Planar T* 1,4/50 ne premore AF-ja, z veseljem posegli po tem koščku zgodovine, tudi cenovno ne odstopa preveč od ponudbe tovrstnih objektivov ostalih proizvajalcev.

 

Čeprav smo testirali objektiva z bajonetom za Nikonove foto kamere in je pričakovati, da je med uporabniki Nikonove opreme največ tovrstnih sladokuscev, pa ne gre zanemariti dejstva, da Zeiss izdeluje objektive tudi za profesionalne filmske kamere in da so del teh izkušenj, kar se tiče rokovanja ter natančnosti mehanike, prenesli tudi v objektive za DSLR fotokamere serije Z. Tudi nova serija kinematografskih objektivov Compact Prime CP.2 pa nazorno priča, o kvaliteti optike vzete iz Z serije objektivov DSLR.

Torej novo pečeni filmski ustvarjalci, ki uporabljajo Canonove DSLR-je kot sta EOS 5D Mark II in EOS 7D, in se pritožujejo nad težavnim rokovanjem s Canonovimi AF objektivi pri snemanju video posnetkov, bodo vsekakor našli v novi Z seriji Zeissovih objektivov, primerno orodje za svoja filmska ustvarjanja.

Bojan Stepančič 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com