Naročite se na enovice

http://www.zdrzi-dlje.si/
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

 

Canon EOS 50D / Test

Avtor:Matjaž Intihar
01.12.2008 21:36
Stran:

 

Uporabniška vrednost kamere glede na ceno

 

Vedno se je najtežje odločati ali je neka kamera vredna svojega denarja ali ne. Pri nas je trenutna cena (ob objavi članka) cca. 1200€. V primerjavi s predhodnico EOS 40D je samo njena evolucija, toda ceno so EOS 40D sedaj spustili na cca. 770€.
Če pogledamo primerjalno predvsem tehnične podatke (saj sta si kameri v pogledu ohišja, gumbov in menija zelo podobni), potem kaj hitro opazimo, da namesto 10M točk, dobimo 15M, zaslon z višjo ločljivostjo, močnejšo bliskavico, višjo občutljivost in dobro lastnost za zahtevne, popravek natančnosti ostrenja preko menija. In to je to!
Vendar je Canon naredil zopet dobro potezo. Ravno toliko je dodal novega v kamero, da nikakor ne moremo reči, da kamera ne nudi več od predhodnice. Že malo ostarelo EOS 40D pa je ponudil v akciji z dvema IS objektivoma za samo 999€ in s tem omogočil vstopiti v svet kamer višjega razreda tudi tistim fotografom, ki želijo za »dober« denar dobiti največ.
Vsekakor EOS 50D ni kamera, ki bi lastniku EOS 40D narekovala takojšnjo zamenjavo. To tudi ni namen samega proizvajalca. Le ti nudijo novosti po kapljicah in s tem vzdržujejo visoko ceno. Če pa ste že fotograf, ki od kamere potrebuje več, pa le razmislite. EOS 50D nam nudi veliko dobrot in dodatnih uporabnih možnosti. Če si jo lahko privoščite, potem ne razmišljajte o sedaj krepko cenejši EOS 40D..
Canon EOS 50D le nudi toliko dobrih uporabnih vrednosti, da jo lahko brez težav uvrščamo v najvišji razred kamer za hobi fotografe in tiste napredne, ki predvsem zaradi cene sistema ne bodo vstopili v razred kamer polnega formata, kamor pravkar prihaja nova EOS 5D MkII.

 

Zaključna beseda

 

Kakorkoli pogledamo kamero EOS 50D se hitro opazi, da podjetja, ki nudijo kamere v naprednem razredu lepo skrbijo, da niso v direktni konkurenci. Razlike so v ceni, ali nekaterih tehničnih lastnostih tako velike, da je kamere nemogoče direktno primerjati. Na koncu je marsikomu sama znamka pomembnejša kot razred kamere.
EOS 50D je dobra evolucija prejšnjih Canon modelov tega uporabniškega razreda. Na koncu je cena tista, ki ji oprosti kakšen manjko na ohišju ali v uporabniški vrednosti. Po drugi strani pa nudi veliko za to ceno.
Pri Canon so ponovno naredili kamero, ki daje nekaj več od predhodnice, še vedno pa je s ceno tam, da lahko zadovolji tudi iz te plati. Proizvajalca, da bo imel denar za nadaljnji razvoj, kot kupca, da za ta denar dobi veliko. Po navadi je tako, da proizvajalec ponudi veliko, le kupec vsega ne zna izkoristiti ali pa niti ne želi, saj za njegov način fotografiranja nudi še celo preveč.
Canon EOS 50D je po mojem mnenju že tista kamera, ki vsakemu hobi in naprednemu fotografu pomeni mejnik. V smislu nakupa, uporabe in nadaljnjega udejstvovanja v fotografiji. Kdor si tako kamero želi, ga je fotografija že močno zasvojila. Kamera je zmogljiva in kakovostna. Na uporabniku pa je, ali jo zna izkoristiti. Zato se z njo dobro seznanite in preizkusite več različnih možnosti uporabe funkcij preko nastavitev. Izkoristite tudi prvo spoznavanje z nastavitvami preko Canon EOS Akademije, katere se lahko brezplačno udeležite kot kupec kamere.
Po izbiri te kamere pa veselo fotografirajte in spoznajte fotografijo tudi iz druge, izrazne plati. Saj o tem, da EOS 50D ni dobra kamero za narediti dobro fotografijo ni dvoma. Več mora narediti fotograf sam, saj mu še tako dobra kamera ne zna sama od sebe poiskati motiv in nastaviti najbolj idealne nastavitve za zajem.

 


 

Ocena kamere v tabeli

V tabeli se hitro opazi za kateri namen je kamera po mojem mnenju namenjena in katera je njegova funkcionalna vrednost. Rumena pika kaže, kje je po mojem mnenju meja kakovosti, uporabniške vrednosti.

V zaključku vas prosim, da se ocene po posameznih segmentih v tabeli ne uporablja kot ta kamera ima največ % in je najboljši in še manj, da se jih ne sešteva ter na koncu poda samo skupno številčno oceno. To ni moj namen niti se na ta način ne dobi pravilne končne vrednosti, ocene glede preizkušene kamere.

To ocenitev si že lahko ogledate pri kamerah Olympus E-520,Olympus E-3, Nikon D60, Nikon D90 in Fujifilm F100s.

V prihodnje bom pomen tabele, možnost primerjave z drugimi kot moje mnenje o pomembnosti lastnosti in ocen podrobneje razložil.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com