Naročite se na enovice

http://www.hp-kartuse.si
http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.foto-klik.si/
http://www.olympus.si/site/en/c/cameras/om_d_system_cameras/om_d/e_m1x/index.html
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
http://www.cyberstudio.si
>

 

Canon EF 70-300mm f/4-5.6 L USM IS / nekaj odličnega za vmes

Avtor:Matjaž Intihar
21.02.2011 14:02
Stran:

Zaključna ocena
Ob predstavitvi objektiva je bilo mnogo vprašanj. Le kaj bo objektiv zmogel. Oziroma ni jih malo, ki mislijo, da si oznako L zaslužijo samo objektivi z f/2.8 ali manj. Ne! Oznaka L najprej nakaže predvsem dober material ohišja, trdnost, zaščitenost pred vlago, prahom in šele na to visoko kakovost zapisa. Vendar brez težav lahko zapišem, da je objektiv Canon EF 70-300mm f/4-5.6 L IS USM tudi v tem pogledu vrhunski.
Objektiv je dober kompromis med 70-200mm L in recimo 100-400mm L ali fiksnimi 200 in 300mm L. Canon je dobro ocenil in fotografom ponudil kompromis. Vam je 200mm premalo, 400mm preveč in pretežko, fiksni pa neuporaben? Tako, sedaj je tu odličen izbor, objektiv Canon EF 70-300mm f/4-5.6 L IS USM. Nudi res dobro robustnost in odlično tehnično kakovost zapisa. Zame edino moteč je premik zum obroča, ki je na prednjem delu. Uporabnik se bo tudi tega navadil. Konec koncev to ni objektiv za profesionalne športne reporterje, lovilce hitrih motivov s kratkimi časi, ampak za tiste, ki lahko čakajo na nastavitev in proženje.
Tisti, katerim je f/4 ali ali f/2.8 nek fetiš radi porečejo, da ima ta objektiv pri daljših goriščnicah svetlobno moč samo f/5,6. Toda razen za tiste, ki veliko fotografirajo v slabih svetlobnih pogojih in s kratkimi časi je bolj pomembno, da je objektiv oster že pri odprti zaslonki. Kaj pomaga povprečen f/2.8, če moramo zaslonko zapirati na f/5.6, da dobimo maksimalno ostrino zapisa. Objektiv Canon EF 70-300mm f/4-5.6 L IS USM ima prednost pred 70-200mm L glede daljše goriščnice ter višjo robustnost in kakovost zapisa pri odprtih zaslonkah na proti EF 70-300mm f/4.5-5.6 USM IS. Za to pravim, da je nekaj odličnega za vmes. Ko nas goriščnice pritegnejo je le še cena tisti faktor, ki odloča.

Glede cene pa. Realnost je, da Slovenija izgublja kakršno koli vrednost pri večjih korporacijah. Vse bolj smo obrobni, vse bolj nas spet obvladujejo preko pisarn sosednjih držav. Mislim, da bomo tudi glede Canon kaj kmalu tam kjer smo že bili. To je, samo na področju distributerja, ki oskrbuje domači trg. Temu vse kaže sledeči podatek. Pri nas boste ta objektiv dobili samo v eni trgovini. Cena kot akcija 1550€. Če se zapeljete k sosedom, za vsak prevožen kilometer prihranite najmanj 1€. Z nakupom tega objektiva preko spleta pa prihranite še dodatnih 50€ več (cca. 1350€) in doma v naslanjaču čakate na kilogram odličnega aluminija in stekla.
Ja žal, tudi sam sem na preizkus dobil objektiv iz druge roke (kupca v tujini) in ne od uvoznika. Tudi pri krovni firmi za naše področje na Dunaju ga nimajo. Še dobro, da sem vajen tega in sem že pred 15 leti deloval na tak način. Vidim, da stare izkušnje še kako prav pridejo. Ali se mi bo treba za aktualne preizkuse peljati na drugo govorno področje? Ja žal, očitno nismo daleč od tega.

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com