Naročite se na enovice

http://www.nanlite.si
http://www.cyberstudio.si
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

 

 

 

Canon EF 24-70mm f/2.8 L II USM / Kralj osnovnih zum objektivov

Avtor:Matjaž Intihar
10.05.2013 11:49
Stran:

Leta 1987 je Canon predstavil v popolnosti nov bajonet (nastavek za objektiv) EF (Electric Fokus). Ne samo, da je bil nov, ampak je še danes v mnogih pogledih napreden. V celoti so se odrekli premiku leč za ostrenje preko motorčka v ohišju in predstavili revolucionarno novost z micro motorčkom v objektivu. Kmalu za tem so predstavili še hitrejše ostrenje USM (Ultra Sonic Motor), magnetni način premikanja obročev v objektivu in posledično leč. Obenem so se odrekli še mehanskemu premiku zaslonke in uporabili elektronski premik zaslonke, EMD (electromagnetic diapfragm).
Konkurenca je dobesedno onemela. Canon je imel nad to tehnologijo patente in s tem drugim za 10 let onemogočil sledenje v razvoju. Tehnologija ostrenja preko motorčkov ni bila samo nek drugačen, nov pristop, ampak je osupnila predvsem s hitrostjo ostrenja. Avtomatsko ostrenje je dobilo novo dimenzijo.
Leta 1989 je Canon predstavil zum objektiv EF 28-80mm f/2.8 - 4 L USM. Objektiv je takoj postal domena profesionalnih fotografov. Ker pa so mnogi želeli enako kakovost s še širši kotom, so kasneje vsi proizvajalci predstavili objektive z goriščnicami 24-70mm. Te goriščnice so na FF (polnoformatnih) kamerah še danes osnova za osnovne zum objektive s svetlobno močjo f/2,8.
Vendar film je prenesel veliko, oziroma preko njega smo le malokateri imeli možnost videti slabosti »boljših, dražjih« objektivov. Digitalno pa ne odpušča. Vsak ob povečavi na zaslonu vidi optične napake zato sodobna visokoločljiva tipala zahtevajo samo najboljše. Pri Canon, kot Nikon so se že odločili menjati najboljše objektive za novo, visokoločjivo serijo. V večini primerov goriščnica, zaslonka, ostaja enaka. Dodaja se samo še rimsko številko II. In tako je tudi pri tokrat predstavljenem objektivu EF 24-70mm f/2.8 L II USM.

 

Goriščnice, velikost, teža, izdelava

Objektiv ima goriščnico 24-70mm. Na kamerah z manjšimi APS-C tipali je ekvivalent 38 - 112mm. Svetlobna moč objektiva je f/2.8 v celotnem razmerju goriščnic.
Objektiv Canon EF 24-70mm f/2.8 L II USM je dolg 113mm, širok 88.5mm in težak 805g. Premer za filter je 82mm. Izdelan je zelo kakovostno, z materiali ki omogočajo trdnost in termično stabilnost, robustno uporabo, je zaščiten proti prahu, vlagi.


Vedno poudarjam. Ni pomembno kakšne zapise dodajajo lečam, objektiv naj poda pravo ceno glede na kakovost.

 

Konstrukcija, leče

Objektiv nudi notranje ostrenje. Ob spremembi goriščnice se objektiv iztegne. Prednja leča se ne vrti.
Prednji obroč je namenjen ostrenju. Objektiv ima možnost premika ostritve tudi v načinu AF. Obroč pri ohišju je namenjen spremembi goriščnice.
Objektiv je sestavljen iz 18 leč, ki so postavljene v 13 skupin. Objektivu so dodali eno Super UD (Super Low Dispersion) lečo, dve UD (Low Dispersion) leči in dve hibridni asferični leči (Glass Molded).
S kombinacijo navadnih, UD in plastičnih leč so dosegli odlično izničenje tako kromatske kot asferične aberacije, obenem pa v celotnem razponu goriščnic odlično ostrino in kontrast.
Zaslonka je sestavljena iz 9 lamel in naredi skoraj popoln krog. Najbolj zaprta zaslonka je f/22. Motivu se lahko približamo na 38cm.


V plastičnem ali kovinskem bajonetu danes ne bomo več videli razlik. Levo Canon, desno Tamron.

 

Bajonet

EF nastavek za kamero je kovinski, na robu je tanka guma, ki nudi zaščito pred vlago in prahom. Objektiv Canon EF 24-70mm f/2.8 L II USM lahko nastavite tudi na APS-C kamere Canon.

 

Ostrenje / stabilizacija slike

Ostrenje poteka preko hitrega obročnega magnetnega motorčka USM (Ultrasonic Motor).
Stabilizacije slike (IS), objektiv nima. Mogoče malo čudno, saj je Canon kot prvi uporabnik te tehnlogije le to dodal v skoraj vse svoje objektive. Toda kot pravijo, so se odločili, da dajo prednost kakovosti zapisa, pred stabilizacijo. IS sistem deluje na premikanju leč. Zato pa potrebujejo poseben sklop dodatnih leč, ki pa bi vplivali na kakovost zapisa. Sicer minimalno, če bi uporabili kakovostne leče. Vendar v tem primeru bi bil objektiv še dražji in širši. Zato je zanimiva primerjava s že preizkušenim objektivom Tamron SP 24-70mm f/2.8 Di VC USD (test), ki stabilizacijo slike ima.


Lock gumb s katerim zaklenemo premik goriščnic. Prednje leče v objektivih so velike in težke, ob nošenju kamere se lahko pri objektivu navzdol le ta raztegne.

Primerjava v velikosti Canon, Tamron.

Stran:
 

Komentarji

 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com