Naročite se na enovice

http://www.e-fotografija.si/tecaji-delavnice-predavanja,1228.html
http://www.cyberstudio.si
http://www.foto-klik.si/
http://www.facebook.com/pages/e-Fotografija/201306676587
>

 

AF-C (AI Servo) / Avtomatsko ostrenje v načinu sledenja objekta

Avtor:Matjaž Intihar
14.01.2012 11:26
Stran:


Kako ujeti ostro fotografijo hitro premikajočega motiva?

V članku »Težave s fotografsko opremo / Avtomatsko ostrenje (AF)«, sem opisal delovanje in uporabo avtomatskega ostrenja v praksi. V večini primerov izkoriščamo način ostrenja z enojnim delovanjem. Na Canon kamerah ga imenujejo »OneShot«, drugih kot »AF-S (Single)«. Ta način ostrenja deluje tako, da ko pritisnemo prožilec do polovice, kamera izostri preko aktivne točke in ne spremeni, ali da možnosti nove izostritve, dokler ne prožimo posnetka ali ne spustimo prožilec.
Ta način ostrenja izkoriščamo predvsem takrat, ko je motiv nepremičen, ali se premika zelo počasi.


Fotograf lahko sam izbira kateri način ostrenja bo izbral.

 

AI Servo ali AF-C (Continuous)

Kadar fotografiramo hitro premikajoče motive z enim ali več posnetkov v sekundi, lahko uporabimo drugačen način ostrenja. Na Canon kamerah boste opazili napis »AI Servo«, drugih »AF-C (Continuous)«. Tudi nekatere kompaktne kamere imajo ta način ostrenja, le da je pri večini treba to nastavitev poiskati preko menija. Tako pri kompaktnih kot kamerah DSLR se pri večini avtomatsko vklopi AF-C način ostrenja, če uporabimo slikovni program za šport, otroci, živali. Torej povsod tam, kjer se lahko pričakuje hitro gibanje.


Pri slikovnih programih ŠPORT, OTROCI, ŽIVALI, večina fotokamer sama, avtomatsko prestavi na AF-C način ostrenja.

Pri AF-C (AI Servo) načinu ostrenja pritisnemo prožilec do polovice, kamera začne ostriti, vendar se ostritev ne zaklene kot v načinu »One Shot, (AF-S) Single«. Objektiv v načinu AF-C (AI Servo) izostri predmet, vendar namesto blokade izostritve le ta stalno sledi predmetu, ki je na ostritveni točki. Lahko se premika predmet izostritve, ali fotograf premika kamero. Le ta bo stalno ostrila in iskala izostritev v točki ostrenja. Sprožilec lahko pritisnemo kadarkoli, četudi predmet posnetka še ni izostren, ali se je izostritev izgubila.
Način ostrenja s sledenjem (AF-C / AI Servo) je zelo dobrodošel v športni fotografiji, pri portretih, otrocih, pticah v letu..., torej povsod tam kjer lahko pričakujemo hitre spremembe oddaljenosti od objektiva.
Ker pa ima tudi avtomatsko ostrenje (AF) svojo logiko delovanja, ki vedno ne ostri ali ne more tako hitro ostriti kot si želi fotograf, moramo tudi tu poznati zmožnosti njegovega delovanja.
Če nam večina kamer v osnovnih nastavitvah (razen če prestavimo nastavitev v meniju) v načinu »AF-S / One Shot« ne pusti prožiti kadar ostritev ni potrjena, v načinu »AI Servo AF-C (Continiuous)« ni tako. Većina kamer (pri nekaterih preko menija lahko izbiramo prioriteto) proži tudi, če ni izostreno tam kjer želimo. Zato moramo biti pri fotografiranju še bolj pozorni na končno kakovost posnetkov.


AF-C način ostrenja nudi v sodobnih kamerah tudi možnost sledenja z vsemi točkami. Novejši AF sistemi si ob prvi izostritvi zapomnijo barvo, motiv in ju sledijo skozi vse točke ostrenja, ves čas zajemanja slike.

 

Način delovanja ostrenja v načinu AI Servo / AF-C (Continiuous)

Po polovičnem pritisku na prožilec ter ob samem proženju kamera začenja ostriti in ostrenje deluje dokler prožilec ne spustimo. Ko kamera najde najboljši kontrast ga poizkuša obdržati kljub temu, da se objekt premakne. Obenem kamera preračuna hitrost gibanja in prestavi oddaljenost v smer premikanja motiva, saj bo ta v času proženja zaklopa že nekaj cm ali celo metrov naprej v smeri premikanja. Kamera tudi upošteva zakasnitev od proženja t.j. pritiska na prožilec, do odprtja zaklopa. Če fotografiramo s funkcijo več posnetkov v sekundi, ostrenje deluje v vsem času delovanja. Bolj natančno povedano, med posnetki se dvigne zrcalo, svetloba zopet pade na AF tipalo, ki izračuna nov položaj objekta in preko motorčka v objektivu spremeni položaj ostritve.


AF sistemi postajajo vse bolj zapleteni. Za hobi fotografijo nam pri sledenju motiva vse kamere DSLR, kot kompaktne, nudijo solidno sledenje in ostrenje motiva. Noben danes še tako sofisticirani AF sistem pa ni popolen.

 

Nasveti za AI Servo / AF-C ostrenje

- Bolj svetlobno močan objektiv imamo, bolj natančno in hitrejše bo ostrenje z vašo fotokamero.
- Za ostrenje lahko izberemo eno ali več ostritvenih točk. Izbor je na fotografu, zmožnosti posamezne kamere in poznavanju le te.
- Novejše kamere iz višjih razredov omogočajo izbiro glavne točke in za pomoč še sosednje točke, ali tri dimenzionalno izbiro ostritve z možnostjo barvnega razpoznavanja motiva.
- V delovanju s samo eno točko ostrenja se nam lahko hitro zgodi, da izgubimo kontakt z motivom ali kontrastom na njem.
- Če izberemo za delovanje vse ostritvene točke, lahko kamera v katerikoli fazi zajema, za izostritev vzame drug objekt. Nekatere kamere višjih razredov imajo možnost izbire hitrosti prevzemanja objekta.
- V AF-C (AI Servo) načinu delovanja ni zvočnega signala za potrditev izostritve, prav tako ne svetlobnega signala v iskalu.
- Ob preveliki hitrosti premikajočega se objekta lahko kamera izgubi kontrolo, zavrti ostrenje v napačno smer, išče se izostritev in med tem časom bodo posnetki neostri.
- Tudi slabi svetlobni pogoji ali nekontrastni del motiva močno vpliva na pravilno izostritev kot na njeno hitrost.


Pri kompaktnih in vstopnih kamerah DSLR, je treba nastavitev poiskati preko menija.


Canon kamere DSLR imenujejo funkcijo AI SERVO. Ostali AF-C, skrajšano boste na gumbih lahko opazili samo črko C. Na novejših Nikon kamerah DSLR ni več klasičnega gumba za izbiro izostritve. Sedaj nastavitev ozbiramo preko pritiska na gumb in vrtljivega gumba na zgornjem delu kamere.


Ko kamera sledi objektu, lahko izostritev zmoti drug objekt, ki je prišel na določeno/e ostritveno/e točko/e.


Pri kamerah višjih razredov lahko določimo kako hitro se kamera odloči prevzeti drug objekt, ki je prišel na osnovno točko/e izostritve.


V najnovejši profesionalni kameri so že prednastavljene možnosti za sledenje določenih motivov. Seveda ima fotograf še vedno možnost ročne kontrole.

 

Dobro je vedeti!

Noben AF sistem ni popoln, pa če nam proizvajalec v predstavitvenih člankih še tako predstavljajo njegovo superiornost. Zato se mora vsak fotograf kar najbolje spoznati z vsemi možnostmi ostrenja.
V današnjih fotokamerah višjega razreda so nastavitve in izbire najboljšega načina ostrenja postale že zapletena zgodba. Preko menija je vse več možnosti izbire, ki pa zopet prinašajo uspeh samo v ozkem področju delovanja za posamezne fotografske izzive. Torej je na posameznem fotografu, da se spozna z vsemi nastavitvami in si za svoj način dela izbere kar najboljšo.
Za hobi uporabo, pa bo klasični način »AI Servo / AF-C (Continiuous)« še vedno povsem dobra izbira.

Na naslednji strani, praktični primeri slednja motiva.

 

Stran:
 
  • Deli z drugimi:
  • www.facebook.com